APK, wanneer je een auto hebt dan heb je hier vast weleens van gehoord. APK staat voor een algemene periodieke keuring, die uiteraard voor de auto is. Regelmatig moet je naar Autobedrijf Otto Voortman voor de APK, maar hoe vaak moet dit eigenlijk? En waarom is dit nodig? Deze vragen zullen we o.a. nu beantwoorden.

Wat is een APK?

Zoals je al kon lezen is een APK een algemene periodieke keuring van jouw auto. Hier wordt gekeken naar verschillende aspecten van jouw auto. Er wordt gekeken naar de verkeersveiligheid van de auto. Hiervoor kijken ze o.a. naar de remmen, banden en verlichting. Ook wordt gekeken naar de uitlaatgassen van de auto en diens invloed op het milieu. Als laatste kijken ze naar de registratie van de auto zoals de kilometerstand en het identificatienummer. Ze controleren jouw auto dus op deze drie aspecten.

Wanneer moet je een APKlaten uitvoeren?

Voor benzineauto’s geldt dat de eerste keuring vier jaar na aankoop moet plaatsvinden, vanaf hier moet het eens per twee jaar plaatsvinden. Wanneer hij ouder dan 8 jaar is moet de APK eens per jaar plaatsvinden.
Voor dieselauto’s geldt dat de eerste keuring al drie jaar na de aankoop moet plaatsvinden en vanaf hier moeten ze al elk jaar gecontroleerd worden.

Waarvoor is een APK nodig?

Jijzelf wil een APK sowieso op tijd laten uitvoeren, het is namelijk wettelijk verplicht. Bovendien kun je fixe boetes krijgen wanneer jij jouw wagen niet regelmatig laat keuren, en is hij dan ook niet meer verzekerd wanneer je toch de weg opgaat.
Deze wet bestaat natuurlijk om te voorkomen dat er gevaarlijke voertuigen zich op de weg bevinden en dat er ongelukken gaan plaatsvinden. Bovendien bescherm je natuurlijk jezelf wanneer je niet in een gevaarlijke rijdt.
Hopelijk weet je nu wat meer over de APK en weet je ook wanneer jouw auto weer aan de beurt is voor de APK, zodat je hem op tijd kunt laten keuren.