Als je een motorhelm koopt  maak je niet alleen een keuze voor het soort helm, maar ook welke gadgets je bij je helm wilt. Je kunt kiezen voor een heel simpel pot model helm met open vizier, maar ook voor een helm met pinlock en ingebouwde geluidsinstallatie om te communiceren. Er is van alles mogelijk. Wij zetten alle mogelijkheden voor je op een rijtje zodat je zelf kunt kiezen wat voor jou belangrijk is bij de aanschaf van een helm. We beginnen met de voor- en nadelen van de verschillende soorten helmen en geven uitleg over alle toeters en bellen die je kunt toevoegen.

Verschillende soorten motorhelm

Er zijn drie typen helm: de open helm, de systeemhelm en de integraalhelm. De open helm is de meest simpele helm en heeft een open vizier. Handig als je een bril draagt, maar hou rekening met opspattende steentjes en vliegende insecten. De helm beschermt vooral je schedel. De systeemhelm is een helm die als je het voorstuk openklapt verandert in een open helm. Hij heeft de vrijheid van een integraalhelm en de veiligheid van een systeemhelm. Hij is redelijk zwaar en opengeklapt voldoet ie niet altijd aan de veiligheidseisen. De Integraalhelm is de meest veilige helm omdat je hele hoofd beschermd is. Doordat de motorhelm volledig gesloten is geeft ie weinig ruis. 

Pinlock ja of nee?

Als je motorhelm helemaal gesloten is dan kun je last krijgen van een beslagen vizier. Dat is natuurlijk niet handig en ook niet veilig. Met de ingebouwde ventilatie red je het vaak niet bij nat weer en een hoge vochtgraad in de zomer. Een pinlock is dan de oplossing. Het een insert die ervoor zorgt dat je dubbele beglazing hebt. Niet elke helm is voorbereid op een pinlock. Dus let hierop als je dat wilt. Sommige helmen leveren er standaard een pinlock bij.

RAD – Topmerken voor Bodemprijzen

Motorhelm communicatie

Vind je het fijn om naar muziek te luisteren onderweg? Of wil je lekker bellen of je navigatie horen? Dan heb je een communicatieset nodig bij je helm. Let hierop bij de keuze van je helm. Niet alle helmen zijn voorbereid op het inpluggen van een communicatieset. In dat geval kun je communicatie aan de buitenkant van je helm monteren, maar dat is minder mooi.

Tot slot

Als je een motorhelm gaat kopen en je hebt een bril, let dan ook even op. Veel helmen zijn groot genoeg zodat je je bril gewoon kunt ophouden. Maar dat geldt niet voor elke helm. Neem dus je bril mee als je gaat passen. Ben je gevoelig voor wind en geluid? Een dichte helm zorgt voor minder geluid en dat je minder wind voelt. Het type rijder dat je bent bepaalt ook mede de helm die je kiest. Als je af en toe een ritje maakt bij mooi weer is een open helm vaak prima. Zit je elke dag op de weg dan is een helm die meer comfort en bescherming biedt prettiger.