Lees meer over de voor- en nadelen van een scootmobiel en voor wie ze het meest geschikt zijn, zodat u kunt bepalen of een scootmobiel de juiste optie voor u is. 

  • Wat is een scootmobiel? 
  • Voor wie is een scootmobiel geschikt? 
  • Voor wie is een scootmobiel niet geschikt? 

Scootmobiel

Wanneer u slecht ter been bent, kan een scootmobiel een goedkope en eenvoudige manier zijn om eropuit te gaan, maar er zijn enkele nadelen die u moet weten. Scootmobielen zijn niet voor iedereen geschikt en we hebben gehoord dat er te veel stof wordt verzameld in garages. 

Wat is een scootmobiel? 

Een scootmobiel lijkt een beetje op een golfbuggy, maar functioneert meer als een kruising tussen een gemotoriseerde rolstoel en een motorscooter. Ze rijden echter veel langzamer dan scooters, met maximumsnelheden van 13 km/u voor weg scooters (de maximumsnelheid is 6 km/u op trottoirs). Hoewel er verschillende typen beschikbaar zijn, hebben alle scootmobielen een stuurinrichting in fietsstijl (een ‘helmstok’) om de wielen te sturen, grote beklede rechtopstaande stoelen en eenvoudige bediening. Ze worden aangedreven door batterijen. 

Voor wie is een scootmobiel geschikt?

Scootmobielen zijn ideaal als u slecht ter been bent maar toch makkelijk vrienden en familie in de buurt wilt kunnen bezoeken. Als u anders op anderen zou moeten vertrouwen om uw boodschappen te doen of de stad te verkennen, kunnen zij meer vrijheid en onafhankelijkheid brengen. Scootmobielen zijn vooral handig als uw mobiliteit wordt beperkt door aandoeningen zoals artritis, multiple sclerose of obesitas. Ze zijn in het bijzonder ontworpen voor volwassenen die: hulp nodig hebben bij mobiliteitsproblemen of pijn hebben na het lopen van korte afstanden, fysiek genoeg zijn om geen rolstoel nodig te hebben. Scootmobielen kunnen ook een grote hulp zijn als het tijd is om te stoppen met autorijden. 

Voor wie is een scootmobiel niet geschikt?

Als u niet meer auto kunt rijden vanwege zicht-, gehoor- of waarnemingsproblemen, is een scootmobiel niets voor u, omdat u deze zintuigen nog steeds nodig heeft om veilig op een scooter te rijden. Scootmobielen zijn niet geschikt voor lange ritten buiten de stad vanwege hun beperkte snelheid en het feit dat de oplaadbare batterijen de scootmobiel maar een paar uur van stroom kunnen voorzien. Het is dan ook onverstandig om een scooter te kopen. Ze zijn over het algemeen ook niet voor thuisgebruik, hoewel sommige kleine draagbare modellen je die optie wel bieden.