Steeds meer mensen besluiten om een hippe e bike aan te schaffen voor kleine afstanden die te lang zijn voor de standaard fiets en te kort voor de auto. Het is veel milieuvriendelijker om deze stukjes met je e-bike af te leggen dan met de auto. En voor jou is het natuurlijk ook beter, omdat je dan meer lichaamsbeweging krijgt en je beter voelt. Ben jij van plan om een hippe e-bike aan te schaffen voor dit doeleinde, dan zijn er voldoende mogelijkheden. De onderste informatie helpt je bij het uitkiezen van een geschikte elektrische fiets.

Een hippe e bike voor jouw doeleinde

Er zijn verscheidene soorten elektrische fietsen te krijgen en deze zijn ontworpen met een bepaald doel in gedachten. Zo zijn er elektrische stadsfietsen, elektrische vouwfietsen, elektrische bakfietsen, elektrische sportfietsen en extra lichte e-bikes. Er zijn ook speed e-bikes waarmee je 45 kilometer per uur kunt rijden. Dat kan interessant zijn voor dit doeleinde, maar je moet dan wel begrijpen dat je hippe e bike dan gezien wordt als een motorfiets. Dat betekent nummerplaten, een helm en alle andere eisen die aan motorfietsen zijn verbonden. Wil je langere afstanden reizen, dan is het verstandig om een sportieve e-bike aan te schaffen en niet een stadsfiets die ontworpen is voor korte afstandjes.

Kies voor een grote uitneembare accu

Hoe meer capaciteit je accu heeft, hoe langer je ermee kunt rijden voordat deze moet worden opgeladen. Wil je de hippe e bike gebruiken als alternatief voor de auto, dan is het dus beter om een accu met grotere capaciteit te nemen. Een andere optie die je dan hebt, is om voor een accu te kiezen die je kunt verwijderen. Deze kun je dan overal opladen, in plaats van dat je je hele e-bike naar een stopcontact moet brengen. Zorg dan wel dat je je accu op slot kunt doen of dat je deze meeneemt als je je hippe e-bike parkeert. Deze is dan gevoelig voor diefstal.

Een motor in het midden

Bij e-bikes kan de motor op verschillende plekken zitten. De goedkoopste optie is aan het voorwiel, maar dat belemmert het sturen en geeft je het gevoel dat de fiets je trekt. Een motor aan het achterwiel fietst het lekkerste, maar dan is het vervangen van het achterwiel erg lastig en niet te doen zonder specialistische hulp. De meest natuurlijke fietservaring heb je als je een hippe e bike koopt met de motor in het midden, bij de trapas. Dit is dan ook de meest populaire optie momenteel, omdat daar normaal ook de kracht vandaan komt als je de fiets helemaal zelf trapt.

Het gewicht

Een laatste punt om rekening mee te houden als je een hippe e bike wilt kopen is het gewicht. Moet jij je fiets veel tillen, bijvoorbeeld als je hem meeneemt in de trein of als hij de trap op moet elke dag, dan kies je voor een lichtgewicht elektrische fiets van 20 kilo of minder.