Een trekker is van origine ontwikkeld als een voertuig gericht op het ondersteunen van de boer bij het verrichten van landbouw, maar in de loop van de tijd zijn trekkers meer multifunctioneel geworden. Daardoor is een eigen trekker tevens een aantrekkelijke optie geworden voor particulieren. Over het algemeen weten particulieren iets minder over tractoren in vergelijking met agrariërs. Daarom hebben wij een aantal interessante element op een rijtje gezet. Dit zijn de zaken waar je op moet letten wanneer je een trekker gaat kopen.

Ben ik geschikt voor een trekker?

Een trekker is niet voor iedereen, zo is het nu eenmaal. Je moet zeker over een technische aanleg hebben, wil je de eigenaar worden van een tractor. Immers moet je geen twee linkerhanden hebben, anders wordt het onderhouden van een trekker een moeilijke zaak. Bekijk daarom vooraf of je jezelf als de juiste persoon voor een trekker beschouwt. Zeker bij tweedehands tractoren zul je zelf wat werk moeten verrichten aan het voertuig.

Waar wil ik de trekker voor inzetten?

Wanneer je een tractor aanschaft, doe je dat meestal met een bepaald doel in gedachten. Veelal wil je de trekker voor bepaalde klusjes inzetten. Wanneer je in bezit bent van een groot stuk land, heb je vele mogelijkheden. Je kunt er bijvoorbeeld grondstoffen gaan verbouwen, of misschien wil je louter het gras maaien aan de hand van een tractor. Wat je behoeften ook zijn, je moet goed in de gaten houden dat deze overlappen met de kwaliteiten van de trekker. Mocht je bijvoorbeeld de tractor voor het maaien van gras gebruiken, dan heb je een vermogen van minimaal 50 PK nodig. Houdt dus goed in de gaten dat de kwaliteiten van het overtuig overeenkomen met de klusjes die je met de tractor wilt klaren.

Waar moet je verder op letten?

Laat je niet misleiden door de buitenkant. Mooi glanzend of juist lichtjes verroest, dat maakt eigenlijk niet zo veel uit. Wat het belangrijkst is, is de binnenkant van de trekker. Lekkende vloeistoffen, zoals olie of koelvloeistoffen, zijn meestal een slecht teken. Een slimme truc is om de oliepeilstok eruit te trekken, en te controleren wat de staat van de olie is. Veelal kan de olie een indicatie geven van de staat van de trekker. Zit er bijvoorbeeld veel vocht in, dan is de kans groot dat de trekker al een hele lange tijd niet is gebruikt. En dat is meestal geen goed teken wanneer je een trekker van iemand over koopt. Ook een proefritje kan je een goede indicatie geven van de staat van het voertuig. Ten slotte kun je kijken naar de draaiuren. Je zult snel merken of een trekker geschikt is voor je, of niet.

Tip: Voor een overzicht aan 2e hands trekkers kijkt u op: https://www.truck1.nl/trekkers