In Nederland stijgt het aantal elektrische auto’s elk jaar fors. Naar schatting rijden er in 2020 zo’n 110.000 volledig elektrische auto’s rond. Vergelijk: in 2019 waren dit er zo’n 65.000 minder. Dit betekent dat op dit moment zo’n 1,3-1,4% van alle auto’s in Nederland elektrisch is. Voor het meest complete assortiment, bekijk elektrische auto’s hier. 

 

Lagere bijtelling

In 2020 geldt een bijtelling voor elektrische auto’s van 8%. In 2021 wordt dit 12%. Daarom is de verwachting dat veel bestuurders hun kenteken in december nog op kenteken proberen te krijgen. Op deze manier kunnen ze nog profiteren van het lagere bijtellingspercentage. Ook voor leasebedrijven is dit interessant, zij kunnen dan voor betreffende auto’s melden dat de berijders nog kunnen profiteren van een lagere bijtelling. De lagere bijtelling is geldig voor een periode van 60 maanden na registratie van de auto. Bekijk elektrische auto’s hier, voor een volledig overzicht van de elektrische auto’s die nog met een bijtelling van 8% kunnen worden geregistreerd.

Voorwaarden lagere bijtelling

Als je wilt profiteren van een bijtelling van 8%, dan is de maximale cataloguswaarde van een elektrische auto € 45.000,-. Boven deze waarde stijgt het bijtellingstarief naar 22%. In 2021 daalt de maximale cataloguswaarde naar € 40.000,-, met een bijtelling van 12%. Uiteindelijk zal de bijtelling in 2026 ook voor elektrische auto’s naar 22% gaan, zodat de komende jaren naar verwachting het elektrisch rijden een flinke boost krijgt.

Enkele vragen over elektrische auto’s 

·         Hoeveel verschillende merken en typen elektrische auto’s rijden er momenteel rond in Nederland? Er zijn ongeveer 32 automerken die elektrische auto’s leveren. Deze merken leveren op dit moment zo’n 78 verschillende typen. Bekijk elektrische auto’s voor het huidige aanbod. 

·         Wat kost een elektrische auto ongeveer? De prijzen van elektrische auto’s variëren van zo’n  € 22.000 tot  € 100.000. Leasetarieven liggen tussen de € 300 euro en € 1.500 per maand.

·         Wat is de actieradius van een elektrische auto? Er zit veel verschil in de actieradius van de verschillende modellen. Deze varieert momenteel van zo’n 150 kilometer tot 600 kilometer. De steeds betere accu’s, zorgen voor een steeds hogere actieradius.  Binnenkort komen er modellen op de markt met een verwachte actieradius van 800-900 kilometer. 

·         Hoeveel nieuwe elektrische auto’s komen er de komende jaren op de markt? 

De verwachting is dat er de komende twee jaar zo’n 40-50 nieuwe modellen worden geïntroduceerd. Voor een totaaloverzicht van de huidige en toekomstige modellen.

Populairste elektrische auto’s

De top 10 van meest populaire elektrische auto’s bestaat op dit moment uit de merken Tesla, Volkswagen, Hyundai, Ford, Kia, Jaguar en Nissan. Met name de Tesla Model 3 is geliefd, vanwege de gunstige prijsstelling en prestaties van de Tesla. Bekijk elektrische auto’s die populair zijn, voor een totaal overzicht.