Dit is een belangrijke manier om fietsen te stimuleren bij mensen die nu nog vaak de auto pakken. Studies in Europese steden tonen aan dat goede en beveiligde fietsenrekken belangrijk zijn voor mensen. Daarnaast moeten die ook ruimschoots beschikbaar zijn, niet enkel een paar punten. Zo spelen ook het aantal fietspaden een zeer belangrijke rol. Als mensen veilig van A naar B kunnen fietsen op een prettig fietspad, zullen ze vaker de fiets pakken.

Plekken aanleggen speciaal voor fietsen

Wat zorgt ervoor dat mensen gaan fietsen in plaats van autorijden? Autorijders beslissen vaak voordat ze aan een reis beginnen of ze te voet, met de auto of met de fiets gaan. Een van de manieren waarop een bestemming meer fietsers kan aantrekken, is het hebben van een goede infrastructuur, speciaal voor de fiets. Op die manier zijn mensen eerder geneigd te gaan fietsen.

fietsenrekken

Angst voor diefstal wegnemen

Een op de vier fietsers heeft ooit te maken gehad met diefstal. Een op de zeven besluit daardoor helemaal niet meer gebruik te maken van een fiets. Angst voor fietsendiefstal kan iemand ervan weerhouden om te gaan fietsen. De juiste manier van beveiliging is dus noodzakelijk. Een fiets die aan een hek, boom of parkeermeter is vastgemaakt, is een veel sneller doelwit dan een fiets die met een goed slot is vastgemaakt aan een goed fietsenrek. Het grootste diefstalrisico is voor fietsen die niet op slot staan of ergens achteraf. Als mensen de gelegenheid hebben om hun fiets veilig te kunnen stallen bij hun plek van aankomst, zullen ze het een veiliger idee vinden.

Fietsen plezierig maken

Goed aangelegde fietspaden zijn prettig om te gebruiken. Maar ook aanverwante zaken, zoals een park waar een bank of prullenbak beschikbaar is spelen hier een belangrijke rol. Een toegankelijk en openbaar netwerk van fietspaden en goede stallingen helpen het fietsen prettig en ontspannen te maken. De potentiële nieuwe fietser kan namelijk gefrustreerd raken als de enige goede fietsenstalling een lange wandeling van zijn of haar bestemming verwijderd is. Dat is voor niemand aanlokkelijk. Een goed beveiligd fietsenrek dicht bij de bestemming (dus niet alleen geplaatst op transportknooppunten) zorgt voor een gemakkelijke ervaring. En daardoor wordt het fietsen voor veel mensen een stuk interessanter en een reëlere optie.