Beschik je over een motorfiets, dan is goed onderhoud van essentieel belang. Met goed onderhoud zorg je voor een langere levensduur van de motor, helpt je om je motor visueel mooi te houden en heb je meer veiligheid. Hoe vaak moet je precies je motor naar de garage brengen? Welk onderhoud voor je motor is er precies nodig? En kun je onderhoud ook gewoon zelf doen? Hier de antwoorden.

Is er een APK voor motorfietsen?

In Europa bestaat er nog geen verplichte APK voor motorfietsen. Er is in Brussel wel al jarenlange discussie over, maar dus nog geen verplichting. Toch doe je er slim aan om om het jaar je motor te laten keuren door een erkend BOVAG garage. Periodiek de motor te laten keuren is belangrijk voor de veiligheid, maar ook voor het voorkomen van grote schade, preventief tegen mankementen en beter voor het verbruik van je motorfiets. Laat je je motorfiets zo nu en dan controleren, dan zul je een stuk prettiger rijden en heb je de zekerheid dat je motor veilig in gebruik is.

Het preventief onderhouden van je motorfiets

Het is slim voordat je je motor laat keuren bij een garage zelf al wat periodieke onderhoud doet. Je kunt verschillende dingen aan je motor zelf repareren, doen of vervangen als je een eigen motorfiets hebt. Dit betekent ook dat je ontzettend veel geld kunt besparen. Simpele dingetjes zoals het bijvullen van koelvloeistof en motorolie of het vervangen van de oliefilter en luchtfilter kun je gewoon zelf doen. Ook het onderhoud aan motorbanden, remvoeringen en ketting kun je heel makkelijk zelf regelen. Zijn er onderdelen aan je motorfiets versleten? Dan kun je ervoor kiezen om deze te vervangen met tweedehands onderdelen. Zo kun je op zoek gaan naar gebruikte onderdelen voor je motor om voordelig je motor te onderhouden. In de webshop van Baboon kun je eenvoudig naar de juiste onderdelen voor je motor zoeken.

Je motorfiets wassen volgens een stappenplan

Voor veel rijders is niet alleen het rijden op de motor een hobby, maar ook het schoonmaken. Doordat je je motor regelmatig schoonmaakt kun je de levensduur van de motorfiets verlengen. Je motor blijft daarnaast een stuk mooier, rijdt een stuk veiliger en de waarde wordt behouden. Het beste wat je kunt doen tijdens het begin van het schoonmaken is met een tuinslang of emmer de stof en modder te verwijderen. Hierna was je met een spons en een sopje het motorzadel en de kuip. Ook was je dan gelijk het windscherm en de achterlamp. Vervolgens doe je de velgen van je motor en dit kost de meeste tijd om schoon te maken. En het chroom moet schoongemaakt worden. Dit kun je doen met een chroom cleaner en is te verkrijgen bij tankstations en motorspeciaalzaken.