Het verplaatsen van grote hoeveelheden goederen op pallets kun je het beste doen met een beetje hulp. In de vorm van een heftruck. Ook wel de forklift of forklift heftruck genoemd. Een goede heftruck is essentieel voor elke onderneming binnen de logistieke sector, maar welke moet je dan kopen? Uiteraard heb je het meeste baat bij een heftruck elektrisch, maar waarom is dat zo? En wat zijn de voordelen ten opzichte van een heftruck op diesel of LPG? In deze blog leggen we het uit.

Heftruck elektrisch is duurzamer dan een heftruck op brandstof

Een heftruck elektrisch is duurzamer dan een heftruck op brandstof. Zoals diesel of LPG. Een elektrische heftruck heeft namelijk veel minder bewegende onderdelen en dat betekent minder onderhoud en kans op defecten. Dat een heftruck minder onderhoud nodig heeft levert niet alleen een kostenbesparing op, maar ze gaan dus ook veel langer mee. Daarnaast is brandstof duur en moet je investeren in goede oplossingen waarmee je brandstof kunt opslaan. Met een elektrisch model heb je deze problemen niet.

Het is goedkoper

Het opslaan van diesel of LPG zorgt ervoor dat je kostbare veiligheidsmaatregelen moet nemen, maar die kosten heb je niet als je kiest voor een heftruck elektrisch. Ook qua verbruik is een elektrische heftruck een stuk goedkoper, omdat een volle lading goedkoper is dan een tank vol met LPG of diesel. Helemaal als je zelf energie opwekt door middel van zonnepanelen. Met de opgewekte energie kun je de elektrische heftruck opladen en weer gebruiken, wat dus heel voordelig is. Qua onderhoud en reparaties ben je ook minder geld kwijt, wat dus ook een voordeel is en een kostenbesparing oplevert dan wanneer je voor een model met een brandstofmotor kiest.

Elektrische heftruck is stiller

Een heftruck elektrisch is stiller dan de heftruck met een verbrandingsmotor. Een dieselmotor maakt een hoop lawaai en vooral in gesloten omgevingen is dat heel vervelend voor je medewerkers. Het kan zelfs vervelende situaties in de hand werken, zoals een permanente gehoorbeschadiging. Dat probleem heb je niet als je kiest voor een elektrische heftruck, die dus een stuk stiller is en vrijwel geen geluid produceert. Je hoort alleen de banden wanneer het bedrijfsvoertuig in beweging is en je hoort het hydraulische systeem wanneer de vorken worden bediend.  

Heftruck elektrisch is milieuvriendelijk

De heftruck elektrisch is ook milieuvriendelijk. Ze stoten geen CO² uit en dat doet een heftruck op LPG of diesel wel. Dat is natuurlijk minder goed voor het milieu. Ben je een bedrijf dat zich inzet om groen te ondernemen? Dan is de aanschaf van een elektrische heftruck van cruciaal belang. Daarnaast stoten ze geen uitlaatgassen uit en dat is wel zo prettig voor je medewerkers in een gesloten omgeving. In een open ruimte, zoals in de buitenlucht, heeft je personeel er minder last van, maar in een afgesloten ruimte is het natuurlijk heel onplezier als ze continu in de uitlaatgassen staan. Het is ook niet goed voor hun gezondheid, wat bijvoorbeeld het ziekteverzuim kan verhogen.