Transportbedrijven hebben het nu drukker dan ooit: er wordt veel online besteld, goederen moeten van land naar land gereden worden, en dit allemaal onder een strak logistiek schema. Vervoersbedrijven zien een daling in het aantal reizigers dat zij vervoeren iedere dag, maar toch zijn ook buschauffeurs ”essential workers”: zonder hen komen bijvoorbeeld dokters en andere sleutelfiguren niet op hun werk aan! Denk jij er ook over na om vrachtwagenchauffeur te worden? Of toch liever dichterbij huis als buschauffeur? Lees dan gauw verder!

Vrachtwagenchauffeur

Als vrachtwagenchauffeur ben jij constant onderweg om goederen op tijd op de juiste locatie te leveren. Soms vervoer je ook levende dieren, bedervende waar of breekbare spullen. Dit heeft dan ook weer invloed op het soort vrachtwagen dat je rijdt: trekker-oplegger combinatie, veewagen of koelwagen. Maar ten alle tijden is de veiligheid het belangrijkst: jij rijdt namelijk met een enorme wagen over de weg! Daarom is veilig rijden één van de belangrijkste aandachtspunten en musts als vrachtwagenchauffeur. Om dat te kunnen waarborgen dien je in het bezit te zijn van rijbewijs C. Hiervoor moet je praktijkexamen en een theorie-examen. Tip: volg een vrachtwagen theorie cursus, zo heb je je theorie sneller in the pocket!

Werkzaamheden- en omstandigheden

Als chauffeur heb je veel taken: het maken van een efficiënte routeplanning, het onderhouden van de vrachtauto, milieu-vriendelijk rijden en natuurlijk de spullen op tijd afgeven op de juist laad-en-los-plek. Daarnaast ben je ook voornamelijk alleen en zelfstandig aan het werk: je kunt dagen achter elkaar onderweg zijn en alleen medechauffeurs tegenkomen. Ook werk je onregelmatige tijden, zoals ’s nachts, en slaap je in de cabine in de vrachtwagen.

Buschauffeur

Als buschauffeur ben je onmisbaar: iedere dag breng je talloze mensen naar hun werk, school of andere plek, en ook nog eens op tijd! Dit is namelijk de prioriteit van de reizigers (naast een veilige en fijne rit). Ook al je werk veel alleen, je hebt de hele dag (of nacht) te maken met reizigers. Daarom dien je communicatief sterk te zijn. Ook is een sociaal aspect belangrijk: een leuk gesprek met reizigers kan nooit kwaad!

Werkzaamheden- en omstandigheden

Het is natuurlijk het allerbelangrijkst om de reizigers veilig te vervoeren door stad en land. Je moet dan ook het benodigde rijbewijs C hebben (daarvoor moet je je bus theorie halen en een praktijkexamen afleggen). Daarnaast zijn eigenschappen als flexibiliteit, creativiteit, stressbestendigheid, en oplossingsgerichtheid ook belangrijk. Je staat reizigers professioneel te worden als zij vragen of klachten hebben en grijpt in als er problemen ontstaan in de bus. Flexibiliteit is ook vereist omdat je onregelmatige tijden werkt: ’s ochtends vroeg, maar ook in de nacht. Wel wordt dit afgewisseld en ben je altijd weer thuis aan het einde van de dag.